De wederopstanding van Robert Gesink?

Ik ben gisteren getuige geweest van de wederopstanding van Robert Gesink. Althans, dat beweert sportcommentator Herbert Dijkstra. De afgelopen jaren liepen de Nederlandse media weg met ‘Bau en Lau’ (Bauke Mollema en Laurens Ten Dam), maar Gesink lijkt dit tij te hebben gekeerd. Na enkele jaren van tegenvallende prestaties zijn alle ogen weer op hem gericht. Zoals het hoort, zou ik bijna zeggen.

Sinds jaar en dag is Robert Gesink de belofte voor het Nederlandse wielrennen. In zijn eerste seizoenen als wielerprof kon hij in etappekoersen al met de besten (Valverde, Evans, Contador) mee bergop . Hij reeg de ereplaatsen aan elkaar in het voorjaar en in de grote rondes eindigde hij meermaals in de top tien, met als beste prestatie tot nu toe de vierde plek in het eindklassement van de Tour de France in 2010 (nadat de uitslagen van Contador en Mensjov werden geschrapt).

Daarna stagneerde het. Gesink kende veel tegenslag, waardoor hij beneden verwachting presteerde. Hij was het slachtoffer van meerdere valpartijen, zijn vader overleed en hij leed aan hartritmestoornissen. Dat hij in 2013 de Giro voortijdig moest verlaten als gevolg van een aanval van hyperventilatie maakte duidelijk dat het in zijn hoofd niet helemaal goed zat. In 2014 besloot hij zich operatief te laten behandelen tegen zijn hartritmestoornissen. Nu, een jaar later, lijkt hij beter dan ooit.

Het is zo’n mediageniek verhaal: wielrenner maakt indruk aan het begin van zijn carrière, wordt gebombardeerd tot nationale belofte, kent vervolgens veel tegenslagen, maar slaagt er toch in de hooggespannen verwachtingen waar te maken. De kers op de taart is het interview na de etappe met de huilende coach van Gesink, Merijn Zeeman. Is dat waarom het mij raakt? Misschien. Ik ben vooral heel blij. Blij dat er weer een Nederlandse wielrenner is die potten kan breken en kan verrassen met zijn attractieve rijstijl. In tegenstelling tot die andere belofte, Mollema, kan Gesink meer dan alleen aanklampen. Dat maakt hem tot een veel leukere renner.

Robert Gesink

Michel Wuyts, de Belgische wielercommentator, stelde dat Gesink de meest getalenteerde Nederlandse renner is van de afgelopen jaren. Hij heeft gelijk. Ik hoop dat dat talent er in deze Tour definitief uitkomt. Eén berg is te weinig om daar conclusies over te trekken. De bergetappes van vandaag en morgen zullen duidelijk maken of Gesink een eenmalige opleving had of op weg is naar een podiumplek in Parijs. Ik durf niet te hopen op het laatste, maar ik doe het toch.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s