Mooie tranen

Alejandro Valverde is 35 jaar. In een profcarrière van 13 jaar heeft hij een indrukwekkend palmares bij elkaar gefietst. Hij heeft Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl meerdere keren gewonnen. Dit jaar kwam hij zelfs bij beide koersen als eerste over de streep. Daarnaast heeft hij de Ronde van Spanje een keer op zijn naam geschreven en nog een hele reeks aan ereplaatsen aan elkaar geregen. Ook vier touretappes staan achter zijn naam. Heb je dan nog dromen?

Alejandro Valverde WK 2Ja. De droom van Valverde was om in Parijs op het podium te staan. Je leest het goed: niet het wìnnen van de Tour, maar het podium. Wat zegt dat over de persoon Valverde? Dat hij een realist is. Hij wist allang dat het hoogste treetje in de Tour voor hem onhaalbaar is. Sterker nog, in zeven vorige tourdeelnames wist hij slechts twee keer bij de eerste vijf te eindigen. Dus een podiumplek moest het worden. En dat werd het ook. Eindelijk.

Na de finish van de etappe naar l’Alpe d’Huez barstte hij in tranen uit. Voor het eerst was het gelukt, op het podium staan in de Tour de France. Vorig jaar greep hij er met een vierde plek net naast. Daarmee vallen meteen een paar puzzelstukjes op hun plek. Nu is het duidelijk waarom Valverde zich in deze Tour niet volledig wilde opofferen voor zijn kopman, de sterkere en veel jongere Nairo Quintana. Daarmee liep hij namelijk het risico zijn podiumplek te verliezen. Zijn droom, waar hij zo dichtbij was, zou dan uiteen spatten.

Het lijkt erop dat Valverdes ultieme droom is uitgekomen. Maar naast de Tour de France is er nog die andere wedstrijd waarvan het zeer weinigen gegeven is om hem te winnen: het Wereldkampioenschap. Bij deze jaarlijkse eendaagse koers was er voor Valverde in de afgelopen tien jaar aan podiumplekken geen gebrek: twee keer zilver, vier keer brons. En je raadt het al, hij won het WK nog nooit. Het zal moeilijk worden om ook deze droom werkelijkheid te laten worden. Hij is een renner op leeftijd en het parcours in Richmond dit jaar met kasseien en korte steile klimmen lijkt hem niet goed te liggen. De tijd begint dus te dringen.

De tranen die ik gisteren zag, waren mooie tranen. Ik hoop dezelfde tranen ooit weer te zien op het WK.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s