Risico van het vak?

Als wielrenner word je tijdens de koers blootgesteld aan een hele reeks factoren die de wedstrijd voor jou kunnen beïnvloeden. Je kunt vallen, lekrijden, je ketting kan eraf vliegen, je kunt belemmerd worden door toeschouwers en overstekende koeien en honden, de spoorbomen kunnen dicht zijn net op het moment dat jij er overheen moet én je kunt als leider in de wedstrijd van achter worden aangereden door een motor van de organisatie op de laatste klim van de dag. Maar ja, dat laatste gebeurt natuurlijk nooit.

Toch wel. Uitgerekend dát overkwam de Belgische wielerheld Greg van Avermaet afgelopen zaterdag op de laatste klim van de Clásica San SebastiGreg van Avermaetán. Hij reed voorop in de koers en was naar eigen zeggen op weg naar de overwinning. Een motor van de organisatie reed tegen zijn achterwiel aan en gebroederlijk vielen de renner en de motor tegelijk tegen het asfalt. De Belg kon door een defect aan zijn fiets niet verder. Hij besloot daarop tussen de toeschouwers langs de kant van de weg het passeren van zijn concurrenten gade te slaan. Zijn achtervolgers, die naar boven aan het stoempen waren, merkten Van Avermaet niet op tussen het publiek.

Zo kon het gebeuren dat de latere winnaar, de jonge Adam Yates, over de finishlijn reed zonder te weten of hij gewonnen had of niet. De beelden van de finish zijn dan ook hilarisch. Yates is continu via zijn oortje aan het overleggen met zijn ploegleider en durft zijn handen niet in de lucht te steken in de angst een flater te slaan. Pas als hij na de finish het heuglijke bericht krijgt dat hij gewonnen heeft, durft hij zijn blijdschap te uiten. Hij zal wel gedacht hebben: “Huh? Maar… Van Avermaet reed toch op kop? Ik heb hem toch niet ingehaald? Of heb ik hem wél ingehaald, maar het niet opgemerkt?” Die jonge knaap (22 jaar) zal toch even getwijfeld hebben of al zijn zintuigen nog wel naar behoren functioneerden.

Bij voetbal kan een wedstrijd of een deel ervan overgespeeld worden als externe factoren, zoals supporters of de weersomstandigheden, zo’n grote rol spelen dat de wedstrijd er onevenredig door beïnvloed wordt. Dit is bij wielrennen (helaas) niet mogelijk. Het maakt de sport bij tijd en wijle vreselijk onrechtvaardig. Tot overmaat van ramp waren er bij de Clásica San Sebastián door technische problemen lange tijd geen live tv-beelden beschikbaar van de koers.

Een totaal onnodige aanrijding waarbij de leider van de wedstrijd wordt uitgeschakeld en de enige getuigen zijn enkele toeschouwers langs de kant van de weg. Het is maar goed dat ik niet geloof in complottheorieën.

© Tekstbureau de Taalformule 2015

P.S. Ik kan me voorstellen dat je dit debacle pas gelooft als je het ziet. Daarom hier de link naar een filmpje op Youtube: de val van Van Avermaet en de twijfel bij Yates

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s