Weg met de Tour!

Als wielerfan zou je het bijna vergeten, maar er zijn drie grote rondes. Naast de Tour de France heb je namelijk ook nog de Giro d’Italia en de Vuelta a Espana. Terwijl in Nederland alle etappes van de Tour worden uitgezonden, is er voor de Giro en Vuelta vrijwel geen aandacht. En dat is ontzettend jammer, want doorgaans zijn deze twee rondes een stuk spannender, hebben ze een spectaculairder parcours en houden ze minder vast aan tradities.

Vreselijk eigenlijk, die voorspelbaarheid in de Tour de France. Dit jaar zag ik de renners voor de zoveelste keer de Alpe d’Huez opgaan. Ook de Tourmalet en de Galibier worden bijna om het jaar beklommen. Je zou bijna denken dat er in Frankrijk geen andere bergen zijn. Ook moet je ieder jaar weer een week wachten op de eerste serieuze aankomst bergop. Om maar te zwijgen over die vreselijke laatste etappe naar Parijs, waarin er altijd zo nodig met champagne geproost moet worden en allerlei andere flauwe onzinnigheden plaatsvinden die niks met wielrennen te maken hebben. Want ja, het klassement staat al vast, dus het publiek moet op een andere manier vermaakt worden.

Nee, neem dan de Giro en de Vuelta. Bij het kijken naar deze twee rondes ben je verzekerd van een spectaculair parcours, een verrassend koersverloop en afwisselende etappes. Bergen als de Zoncolan en de AnAnglirugliru, die de stijgingspercentages van 20% regelmatig overstijgen en maken dat de renners zich zwalkend over het asfalt voortbewegen, zijn altijd weer een garantie voor spektakel. In de Giro worden met enige regelmaat onverharde wegen opgezocht en in de Vuelta weten ze altijd wel ergens een finishplaats te vinden met een belachelijk steile muur, waardoor het peloton na 200 kilometer alsnog volledig uit elkaar wordt getrokken. Zo vernieuwend als men is in Spanje en Italië, zo conservatief is men in Frankrijk.

Gelukkig kan ik dit bericht afsluiten met goed nieuws: aanstaande zaterdag is de start van de Vuelta. Uiteraard wordt dit niet uitgezonden op de Nederlandse televisie, maar dat is alleen maar een zegen. Dat geeft je namelijk een goede reden om over te schakelen naar de wielergekke Belgen, zodat je je niet hoeft te ergeren aan Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra, die zich vaker in een naam vergissen dan spelers van het spel ‘Wie ben ik?’. Michel Wuyts en José de Cauwer brengen je met hun zachte Belgische stemmen drie weken lang in vervoering. Neem daarbij een glas sangria, een bord paella en een wielerpeloton op een steile Spaanse muur en het recept voor een heerlijke namiddag is geboren.

© Tekstbureau de Taalformule 2015

Advertenties

2 gedachtes over “Weg met de Tour!

 1. Inderdaad, de Tour….. Zucht. Doe mij maar gewoon elke dag Parijs Roubaix, Ronde van Lombardije of inderdaad, een mooie Vuelta. De Tour wordt alleen maar bekeken door mensen die vanuit een toeristisch oogpunt kijken naar de mooie landschappelijke plaatjes en de zonnebloemen. De andere koersen zijn er voor de wielrenners zelf.

  Liked by 1 persoon

  • Hey Bontempi, ik ben het met je eens. Helaas heeft de Tour te veel gewicht qua prestige en prijzengeld, waardoor de Giro ieder jaar een zeer zwak deelnemersveld heeft. Het is niet voor niets dat renners als Hesjedal een grote ronde kunnen winnen. De Vuelta wordt veel gebruikt om het mislukte wielerseizoen nog recht te zetten, waardoor daar vaak nog een echte strijd plaatsvindt.

   En inderdaad, de Tour wordt bekeken door iedereen, ook voor de mooie plaatjes die door de Franse regie gepresenteerd worden. Helaas is er in Nederland alleen maar aandacht voor de voorjaarsklassiekers en de Tour, dus dat gaat niet snel veranderen. Maar ja, je kan het af en toe tegen beter weten in proberen in gang te zetten met een stukje op een wielerblog 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s