Neerlands glorie

Als blogger bepaal je zelf over welke onderwerpen je iets wilt schrijven. Althans, meestal. Soms móét je ergens iets over schrijven, bijvoorbeeld omdat je iets hebt gezien dat uniek is of omdat je er gevoelsmatig niet omheen kunt. Dat laatste is nu het geval.

Enkele weken geleden heb ik proberen uit te leggen waarom de Ronde van Spanje veel mooier is dan haar Franse variant: een gevarieerder parcours, meer spektakel en eveneens een sterk deelnemersveld. Zo sterk echter als de internationale vertegenwoordiging vooraf leek in deze Vuelta, zo zwak was op papier de Nederlandse inbreng. Alle renners die in de bergen of voor het klassement een rol zouden kunnen spelen, lieten de Vuelta aan zich voorbij gaan: Gesink, Mollema, Ten Dam, Kruijswijk, Kelderman, Poels. Nee, de Nederlanders leken in deze Ronde van Spanje vooral te gaan schitteren door afwezigheid. Gelukkig had ik het heel erg mis.

Wie mij vooraf hTom Dumoulinad verteld dat Bert-Jan Lindeman een bergetappe zou gaan winnen, had ik midden in zijn gezicht uitgelachen. Nog verbazingwekkender is het dat momenteel een Nederlander de rode leiderstrui draagt, terwijl de Vuelta al halverwege is en er al meerdere bergen bedwongen zijn. Tom Dumoulin toonde afgelopen zondag een ongekende veerkracht door in de laatste paar meters Rodriguez en Froome in een sprint bergop af te troeven (zie hier de links naar beide fragmenten op Youtube met opzwepend Engels commentaar: Dumoulin troeft Rodriguez en Froome af en Bert-Jan Lindeman wint bergetappe Vuelta). Ik kreeg er kippenvel van.

De laatste keer dat ik getuige was van twee Nederlandse etappeoverwinningen in een grote ronde kan ik mij niet heugen. Uit het blote hoofd: de Tour de France in 2000, waarin Erik Dekker drie etappes won? Mijn nationalistische gevoelens krijgen zelden de overhand, maar soms moet ik ze door middel van een blogpost even eruit laten. Tegen iedereen voor wie Nederlands succes een extra motivatie is om naar sport te kijken zou ik willen zeggen: ga nú voor de televisie zitten en zet hem op de Belg! Vandaag is de koninginnenrit in de Vuelta, waarin zes bergen beklommen moeten worden. Als Dumoulin vandaag overleeft, kan hij serieus na gaan denken over de eindzege in een grote ronde. De laatste keer dat een Nederlander dat presteerde? Joop Zoetemelk in 1980.

© Tekstbureau de Taalformule 2015

Advertenties

Een gedachte over “Neerlands glorie

  1. Dumoulin heeft gisteren een superrit gereden. Verstopte zich perfect in het peloton. Zat wel al snel geïsoleerd, maar probeerde zo zuinig mogelijk te rijden. Vooral op die laatste col hoe hij niet panikeerde maar in zijn eigen tempo naar boven reed… Klasse! Valverde en Quintana er glad af.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s